Het verhaal van Truusje
Hi! Ik ben Truusje en ik ben 41. Ik heb zelf besloten mijn kinderen uit huis te plaatsen na een hele heftige tijd van huiselijk geweld waarin zowel ik als mijn kinderen mishandeld zijn. In 2008 mijn dochter en ongeveer 2 jaar later mijn zoon. Ik heb geleerd dat je als ouder ten alle tijden in het belang van je kinderen moet denken en soms daarbij jou eigen gevoel echt aan de kant moet gooien. Afstand creëert nabijheid.
De reden dat ik mijn ervaringen wil delen is omdat ik vind dat er nog veel te leren valt binnen de jeugdzorg maar er is ook veel te winnen en te overwinnen. Ik ben op ouderpeil.nl te vinden als moderator. Ik zorg daar dus dat alles in goede banen loopt en dat je antwoord krijgt op je vragen. Ik ben goudeerlijk en durf met humor alles te zeggen. Je mag mij ook alles vragen. Ik ga geen onderwerp uit de weg.
In dit filmpje vertel ik nog meer over mijn ervaringen met samenwerking met de pleegouders en gezinshuisouders van mijn kinderen.
Wat heb ik te bieden?
- Ik heb twee boeken geschreven over mijn leven. Achter mijn voordeur gaat over het huiselijk geweld dat mijn kinderen en ik meemaakte en over hoe ik tot de keuze voor uithuisplaatsing kwam. Achter mijn voordeur. Het vervolg gaat over de jaren erna, hoe mijn kinderen opgroeien in een pleeggezin en gezinshuis en over hoe ik mijn leven weer oppak.
- Speciaal voor alle papa’s en mama’s heb ik een folder ontwikkeld: Rouw is rauw. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt als je te maken krijgt met een uithuisplaatsing. Als de je folder voor je organisatie wilt bestellen. Mail dan naar: Truusje van Zanten achtermijnvoordeur@hotmail.com.
Verder wil ik mijn ervaring inzetten op de volgende manier:
1. Ik heb een eigen theatervoorstelling: Truusje: One Woman! Hierin deel ik mijn ervaringen met huiselijk geweld en mijn eerste contacten met jeugdzorg. De theatervoorstelling is te boeken, samen met een nabespreking vanuit het lectoraat Jeugd en Gezin.
2. Colleges geven aan studenten.
3. Lezingen, webinars en workshops geven aan managers en professionals.
4. Meedenken in lastige casussen.
5. Interviews geven aan allen die geïnteresseerd zijn.
Neem contact om met duurzamezorg@che.nl om Truusje voor een van de hierboven genoemde dingen te benaderen.
Wat zijn mijn competenties?
- Inlevingsvermogen / Empathie
Een ander heeft absoluut kracht in zichzelf. Ze moeten er alleen soms zelf even op gewezen worden.
- Laagdrempelig / Ongedwongen
Je kan pas naar een ander luisteren als je je kunt inleven. Zolang je maar nooit zegt: ‘ik begrijp je’, als je iets helemaal niet kunt begrijpen. Ik ben heel erg laagdrempelig en praat geen hulpverlenerstaal dat wat mensen vaak geagiteerd laat worden.
- Kunnen reflecteren op eigen handelen
Natuurlijk kan ik mezelf in de spiegel aan kijken en beseffen en voelen als ik iets niet goed gedaan heb anders leer je ook niks.
- Goed bereikbaar
Bereikbaar zeer zeker! Als ik een afspraak heb ben ik er ook liever een half uur te vroeg dan 1 seconde te laat
- Geduldig
In enorm veel gevallen heb ik een engelengeduld, maar soms heb ik die niet.
- Vertrouwelijk omgaan met informatie
Dat wat er tegen mij verteld word gaat met mij mee het graf in, tenzij ik toestemming heb verkregen.
- Zonder oordeel luisteren
Ik ben de laatste die een oordeel mag hebben over iemand zijn verhaal. Alleen de persoon zelf mag een oordeel hebben tenzij mij gevraagd word wat ik ervan vind.
- Present aanwezig zijn
Wanneer je het even moeilijk hebt en op zoek bent naar hulp kan ik er voor je zijn. Ik luister geduldig, reflecteer en kom met oplossingen. Want denken in oplossingen is veel beter dan denken in problemen!
- Voldoende afstand kunnen nemen van eigen ervaringen
Ik neem geen afstand van mijn eigen ervaringen. Ik gebruik ze juist om iets duidelijk te maken of door een onderwerp aan te snijden wat misschien lastig is voor de ander. Juist mijn ervaringen hebben mij gebracht waar ik nu ben. Mijn ervaringen hebben mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben.